понеділок, 2 квітня 2018 р.

Комплексний аналіз зонами приміщень, що проектуються – запорука успішної реалізації проекту.


ARCHICAD.  BIM шаблони, технології і моделі.
VES
BIM Tech. & Service
Володимир Савицький

Комплексний аналіз зонами приміщень, що проектуються – запорука успішної реалізації проекту.
Зараз з'явилася нова популярна посада BIM менеджер. Хто такий менеджер?
Вікіпедія дає таке визначення: «manager (керівник) – фахівець в галузі управління, управлінець, керівник, адміністратор, завідувач, голова, директор, начальник».
Мені здається – це визначення не зовсім відбиває ті завдання, якими повинен займатися цей фахівець.
BIM – це сучасні інформаційні технології у будівництві, а технологіями займаються професійні технологи, тоді і віддача буде абсолютно інша.
На мою думку, визначення BIM технолог, правильніше відбиватиме суть процесу, яким повинен займатися цей фахівець.
Купивши ARCHICAD, Ви в принципі можете побудувати 3Dмодель і зробити робочі креслення.
Але для ефективної роботи великої кількості учасників проекту, що реалізовується за технологією BIM, вам потрібний буде BIM технолог, який може залучатися тимчасово, або взагалі робити роботу за договором.
Які знання повинен мати цей фахівець:
1. Він повинен мати будівельну освіту, знати технологію будівництва. Розуміти роботу архітектора, конструктора, фахівців інженерних систем, кошторисників тв їх взаємодію.
2. Знати нормативні вимоги до оформлення проектної документації.
3. Добре знати функціональні можливості використовуваних програм.
4. Розуміти саму технологію BIM.
5. Уміти працювати з командою.
В принципі і BIM менеджер теж повинен мати таку ж підготовку, але поки це спостерігається дуже рідко.
Але, давайте подивимося, а чи немає вже в існуючому процесі роботи над проектами таких фахівців?
А навіщо тоді потрібні провідні фахівці, керівники груп, ГАП і ГИП?
Фактично BIM менеджер – це фахівець перехідного періоду, який на перехідному етапі до технології BIM є сполучною ланкою між ГИП, ГАП, провідними фахівцями і тими, хто освоїв цю технологію, і безпосередньо працюють над створенням BIM моделі.
Але, будь-яка проміжна ланка – це чергове джерело не стикувань і помилок, які ми і намагаємося уникнути, переходячи на інформаційні технології.
Маркетинг – це, звичайно, сила, вже з'явилися визначення посади в інформаційному моделюванні: BIM менеджер, BIM координатор, BIM організатор, я бачив вже посаду BIM директор і якщо так піде далі, то скоро повинні з'явитися BIM прибиральниця і BIM двірник.
Фактично йде дублювання функцій і чергове роздмухування штатів.
Проблема в тому, що ГИПи, ГАПи та інші провідні фахівці, часто вже не дуже молоді люди і переходити на нові технології, не мають особливого стимулу, бажання, та і просто часу.
Але цього ніяк не уникнути. Не буде ефективної робота над BIM моделлю, якщо нею управлятиме людина (BIM менеджер), що не має фундаментальних знань, відповідної освіти і досвіду.
Чим швидше це зрозуміють ті фахівці, які мають ці знання і реально управляють проектами, тим ефективніше стане робота їх команд за технологією інформаційного моделювання.
ГИПам, ГАПам, головним і провідним фахівцям необхідно перейти від паперового-телефонного-обговорюваного керівництва проектом до роботи в середовищі інформаційної моделі.
І ARCHICAD тут відкриває колосальні можливості.
Нижче я навів приклад роботи із зонами.
Через них вже на початковому етапі проекту ГИП може скласти технічне завдання, для багатьох фахівців, працюючих в середовищі Teamwork, і його бачитимуть усі, включаючи замовника.
Замовник, знаходячись в іншому місті, вносить зауваження і побажання в проект, ГИП, без всяких посередників нікуди не дзвонячи і нічого не пишучи, вводить цю зміну в модель, наприклад, змінюється міра вогнестійкості будівлі. Все, фахівці бачать, як змінилися вимоги до конструкцій, систем сповіщення, пожежогасіння і вносять відповідні зміни. Усі зміни ARCHICAD контролює менеджер змін, де є інформація про те, що змінили, хто змінив, коли і навіщо. І вже не скаже BIM менеджер, що йому не сказав ГИП і тому подібне. Правильна організація роботи в ARCHICAD відкриває колосальні можливості для створення проектів будь-якого масштабу.
Організовувати технологію різних локальних процесів в програмі і взаємодію між програмами може допомагати технолог, навіть тимчасово найнятий. Але якщо компанія може собі це дозволить, то це може бути штатний працівник.
 Підтвердження того, що я говорю, недавно прочитав в матеріалах дуже цікавої конференції, проведеною представництвом GRAPHISOFT  в кінці минулого року. Представник однієї  з фірм учасниць, що працює над великими проектами, на питання, про наявність в команді BIM менеджера, відповів, що всі члени команда професійно володіють технологією інформаційного моделювання в середовищі ARCHICAD, всі функції між учасниками чітко розділені і потреби в BIM менеджерові у них просто немає.
Мені заперечать, а де ж брати необхідні для моделі об'єкти? Зараз вже створена індустрія інформаційної сировини, про яку я писав тут  https://volodymyr57.blogspot.com/2013/02/bim-bim_18.html і об'єкти стало вигідніше замовити або купити у професіоналів, чим намагатися це робити самостійно, крім того багато виробників вже самі замовляють виготовлення інформаційних моделей своєї продукції і кількість їх буде лише зростати.
Безумовно, якщо у вас є потреба в BIM менеджерові, ви можете його найняти, але я закликаю всіх професійних фахівців, керівників проектами і їх розділами, швидше і сміливіше самим освоювати технологію інформаційного моделювання і переносити свою роботу в інформаційні моделі.
Якщо проаналізувати тенденції в розвитку ARCHICAD, то можна відмітити, що програма стала розбиватися на окремі технологічні блоки, якими керують багаточисельні  менеджери. Особлива увага приділяється організації спільній роботі в одному проекті користувачів різних спеціалізованих програм, взаємодії з суміжними програмами, із зовнішніми файлами, змінами, технології Open BIM, використанню модулів і багато що інше.
Це дозволяє успішно створювати в ARCHICAD великі об'єкти різного призначення. Розглянемо перелік основних блоків, з яких складається ARCHICAD (надалі я зроблю це детальніше по окремих блоках і їх можливостях).
1)   Блок Реквізитів.
1а. Менеджер реквізитів.
1б. Менеджер профілів.
1в. Менеджер властивостей.
1г.Менеджер класифікацій.
2)   Блок бібліотек.
2а. Менеджер бібліотек.
2б. Параметричні об'єкти.
2в. Спеціальні об'єкти: Двері, Вікна, Світлові люки, Закінчення стін, Драбини.
3)   Блок параметрів.
4)   Блок конструктивних елементів.
5)   Блок модельних видів.
6)   Блох 2Д креслення.
7)   Блок анотацій.
8)   Блок текстовий
9)   Блок маніпуляторів.
10)       Блок площин редагування.
11)       Блок 3д моделювання.
12)       Блок візуалізації.
13)       Блок управління зображенням.
14)       Блок відображення на модельному вигляді.
a)   Параметри модельного вида.
b)   Параметри фільтрів реконструкції.
c)   Правила і комбінації графічної заміни.
d)   Фонове посилання.
15)       Блок інтероперабельності. Обмін даними між окремими дисциплінами Open BIM.
a)   Менеджер зв'язків.
b)   Менеджер IFC.
c)   Менеджер Xref.
d)   Транслятори.
e)   Об'єднання.
f)    Менеджер стилів і розміток.
16)       Блок колективної работи Teamwork.
17)       Блок кошторисів.
18)       Блок організатора. Редактор видів, редактор макетів, видавець.
a)   Макети.
b)   Менеджер креслень.
c)   Менеджер змін.
19)       Вікна модельних видів і панелі різноманітних функцій.
20)       МЕР.
21)       Оцінка енергетичної ефективності.
22)       Довідка.
Якщо ви помітили, то у мене меню складене приблизно по цих блоках, де всі команди виведені в один відкритий список, що дуже зручно в роботі. Звичайно, це умовне ділення на блоки, воно може бути і більш укрупнене або детальніше. Але таке ділення дає загальне уявлення про структуру програми. Навіть роботу одного і того ж технологічного блоку можна організувати по-різному, залежно від стандартів і традицій організації, і від завдань конкретного проекту.
Наприклад, якщо ви вмієте додавати необхідні властивості і параметри в бібліотечні об'єкти і об'єднувати їх через макроси, то у вас робота з менеджером властивостей буде направлена лише на конструктивні елементи самої програми без участі бібліотечних елементів, і таких варіантів в ARCHICAD дуже багато. Можливості 21 версії ARCHICAD, виводять роботу в ньому на новий професійний рівень, особливо для великих проектних і проектно-будівельних фірм.
BIM технолог повинен вміти диференційовано організувати роботу кожного технологічного блоку, а потім інтегрувати це все в єдине ціле в роботі з BIM моделлю. Модульний підхід дозволяє легше освоювати програму, організовувати колективну роботу, полегшує перехід на нові версії.
Я знаю людей, які, працюють в ARCHICAD давно, але про багато нових функцій, навіть, не знають. При цьому випускають якісну продукцію, просто програма дозволяє безболісно, не використовувати невивчені функції окремих блоків.
Ні BIM технолог, ні вся команда, не зможуть ефективно працювати, якщо у них не буде фундаменту BIM технології – інформації.
Де її узяти? У самому середовищі ARCHICAD - це професійний динамічний шаблон, в якому грамотно створена база всіх реквізитів проекту і налагоджені функції різних інструментів робочого середовища.
У нього має бути професійна бібліотека елементів для конкретних типів проектованих будівель.  Зовнішні файли і модулі з різними об'єктами і інформацією. Технічна література.
Детальніше про склад інформації при роботі за технологією BIM в ARCHICAD можна прочитати тут: http://volodymyr57.blogspot.com/2013/02/blog-post_2816.html
Маючи інформаційну базу, BIM технологові необхідно розробити на її основі технологію використання окремих блоків і процесу BIM в цілому, ознайомити з цим всіх учасників проекту. Вимагати від них дотримання жорсткої технологічної дисципліни.
 Якщо всього цього немає, то і «менеджерити» буде нічого.
У Сінгапурі такий підхід організували на державному рівні. Все те, про що я говорю, у них організувала держава.
Там були розроблені багаточисельні матеріали, по технології BIM, що знаходяться у вільному доступі, де чимала частина була приділена конкретним технологіям в організації BIM процесу, на базі декількох конкуруючих програм і ARCHICAD у тому числі.
Національна база шаблонів і Бібліотек елементів для різних програм, доступна всім учасникам ринку вирішила ті питання, про які я говорю, на державному рівні, дозволивши всім учасникам працювати по єдиних стандартах і правилах, що значно скоротило терміни реалізації проекту і проходження експертизи.
Тепер вони вже продають технологію організації BIM процесу іншим державам. Нам же доводиться, доки вирішувати ці питання на рівні організацій і ентузіазму окремих користувачів.
Особисто мене, подібне бачення до підходу по впровадженню інформаційного моделювання, наштовхнуло до створення шаблону і бібліотек для ARCHICAD по українських нормах і розробці локальних технологій в самій програмі, для ефективного впровадження даної технології, що значно спростило роботу.
Надалі я покажу, що технології для вирішення одних і тих же завдань, можуть бути дуже різними, але результат вийде однаковим. Багато варіантність у використанні ARCHICAD значно розширює можливості і зручність для користувачів. На цій сторінці і в блозі, буде поступово по розділах публікуватися детальний шаблон і приклади бібліотек BIM  для ARCHICAD 21 і вище, на основі українських норм.
Так само показуватимуться можливі варіанти роботи окремих технологічних блоків, і інших технологічних рішень BIM в середовищі ARCHICAD. Це дозволить вам швидше і простіше переходити на нові версії і максимально використовувати їх зростаючі можливості.
Інструмент зона. Технологія використання.
Спершу розглянемо приклад роботи із зонами. На великих об'єктах, зони можуть бути дуже корисні при комплексному аналізі характеристик окремих приміщень і різних технологічних зон. Уміння правильно працювати з різними типами будівель і приміщеннями, що входять в них, дозволяють зняти багато питань при проходженні експертизи, і подальшій безпечній експлуатації будівель.
Для багатьох будівель і споруд є спеціалізовані нормативи по їх проектуванню, прив'язка зон до конкретних типів будівель і приміщень що входять в них, значно спрощує роботу. Правила графічної заміни і їх комбінації, класифікатори, які з'явилися в ARCHICAD, дозволяють візуалізувати зонами різні технологічні процеси, розбиття по квартирах і типах площі, розбиття будівлі на протипожежні відсіки або секції, відстежити шляхи евакуації, виділити конструкції з однаковими характеристиками.
Якщо раніше користувачеві неможливо було самому ввести які-небудь додаткові дані конструктивним інструментам програми, то тепер ми можемо ввести масу корисної і потрібної інформації, використовуючи новий інструмент - Менеджер властивостей. Він успішно працює у в'язці з Менеджером класифікацій, який дає можливість класифікувати конструкції і елементи моделі, згідно, регіональних норм, що діють, або стандартів організації, погоджуючи цей процес з конструкторськими програмами, які використовуються в проекті.
У зоні є інформація, по нормативних протипожежних вимогах до різних конструкцій і матеріалів. Тепер, задавши у властивостях  конструкцій, використовуваних в проекті, фактичні протипожежні характеристики матеріалів і конструкцій, узятих з сертифікатів відповідності, створюємо порівняльні таблиці. Ці таблиці допоможуть, нам, службі замовника і інспекторові в експертизі, швидко і ефективно перевірити прийняті рішення на відповідність нормам.
У моєму прикладі використовується зона, адаптована для роботи з житловими будівлями. Розглянемо можливі варіанти використання зон в проектуванні житлових будівель різної поверховості і площі.
Експлікація.
Без складання експлікацій приміщень не обходиться жоден проект і житлового будинку у тому числі.

Мал.1

Зона дозволяє зробити експлікацію приміщення з фільтрацією по поверхах і категоріях

Мал.2

По поверхах.


Мал.3 
 Великий набір приміщень для житлових будівель, класифікований за призначенням, дозволяє практично не набирати уручну найменувань приміщень та їх категорії.

Мал.4
 Є перелік заборонених і дозволених вбудованих в житлові будинки приміщень, згідно з нормами.

Мал.5

Норматив по проектуванню житлових будинків, передбачає використання знижуючих коефіцієнтів до площі літніх приміщень. У зоні вже введені ці коефіцієнти і якщо ви виберете назву приміщення відповідне нормативному, то коефіцієнт буде застосований автоматично. Зона дозволяє виводити площі, як з коефіцієнтом, так і без нього.
Квартирографія
При будівництві багатоквартирних житлових будинків для всіх учасників проекту дуже важлива зручна робота з типами квартир і складом їх приміщень. Зараз це питання в ARCHICAD вирішується  за допомогою невеликих платних додатків до зон, розроблених сторонніми фірмами. Ці доповнення необхідно оновлювати з кожною новою версією ARCHICAD для підтримки їх в працездатному стані. А це не дуже зручно і завжди збільшується ризик відсутності адаптації.
Додавши, деякі параметри в зону і організувавши відповідним чином технологію роботи з інтерактивними каталогами, можна отримати наступні  експлікації по квартирах без додатків, але, на жаль, не можна зробити маркер квартири, що розташовується на плані.
 Маркіровка квартири зроблена у такому вигляді -  с.1 п.1 к.1А, де:
с.1 - секція або під'їзд, де розташована квартира;
п.1 -  поверх на якому знаходиться квартира;
к.1А - тип квартири: однокімнатна тип А;
Крім того площі квартири групуються по:
пл.квар. – площа квартири; 
пл.літн. - площа літніх приміщень;

Мал.6
                                                   
 Загальна площа квартири.

Мал.7

Також ми можемо отримати експлікацію квартир з фільтрацією по таких параметрах: по секціях, поверхах та типам квартир.

Мал.8

площі по категоріях;
площі по секціях, поверхах та типам квартир; 
експлікація квартир і площі по категоріях;
по секціях, поверхах і площах;
по категоріях, по секціях і площах;
по категоріях по секціях і загальній площі квартир;
по кількості квартир різного типа;
те ж в цілому по будинку.

Мал.9
Генплан
На генеральному плані зонами можна зробити експлікацію будівель і споруд, експлікацію майданчиків, відомість житлових і суспільних будівель. Визначити геодезичну і натурну площу ділянки, визначити площу забудови і коефіцієнт забудови. Не всі показники ТЕП по генплану можна зібрати автоматично в одну таблицю без додатка, але один раз зробивши таблицю окремими рядками по категоріях і призначеннях площ, матимемо ТЕП по генплану з інтерактивними показниками.
Пожежна безпека об'єктів будівництва.
Неможливо здати жоден об'єкт, якщо в ньому не буде дотримана пожежна безпека. Найбільш безкомпромісні - це експерти по пожежній безпеці, тому підготувавши правильно інформацію за проектом, можна швидше і з меншими переробками пройти експертизу. За допомогою зони можна створити комплексну таблицю по вимогах до проектованих приміщень, яка виступатиме в ролі технічного завдання для всіх учасників проекту, а також для зручності проходження експертизи.
Тобто зона містить параметри, які вимагають норми для даного типу будівель і приміщень, і є технічним завданням для всіх учасників проекту. Якщо ми хочемо зробити порівняльну таблицю, в якій будуть крім нормативних параметрів ще й фактичні дані по використаних в проекті конструкціях та матеріалах, то необхідно правильно створити набори властивостей в менеджері властивостей. І тут теж необхідно розробляти технологію, бо якщо ми не плануємо робити порівняльної таблиці, то вводити дані в менеджері властивостей необхідно буде по-іншому.
Загальна характеристика проектованої будівлі.
Від призначення і назви  об'єкту залежить, які рішення будуть прийняті в проекті.

Мал.10

Наприклад, для кожного типа об'єкту відповідає певна пожежна сигналізація і так далі.
Загальні показники по проектованому об'єкту.

 Мал.11

Для зручності роботи в зоні є багато невеликих довідок і списків, що розвертаються, з набором параметрів і найменувань.

Мал.12

Зона дозволяє призначити наступні параметри.
Пожежно-технічна класифікація будівельних конструкцій.
Залежно від висоти будівлі, міри вогнестійкості і призначення, до конструкцій пред'являються певні вимоги по:
втраті несучої здатності;
втраті цілісності;
втраті теплоізолюючої здатності.
Вибравши в зоні міру вогнестійкості будівлі, отримаємо вимоги вогнестійкості по всіх типах конструкцій.

Мал.13

Для протипожежних відсіків є свої вимоги вогнестійкості, також і до протипожежних перешкод, що обмежують ці відсіки, які ще можуть уточнюватися в нормах по проектуванню конкретного типа будівлі, наприклад житлової.

Мал.14

Пожежно-технічна класифікація будівельних матеріалів.
До всіх будівельних матеріалів, що використовуються в проекті, пред'являються певні вимоги, особливо в будівлях, де знаходитимуться люди. Будівельні матеріали класифікуються за наступними показниками пожежної небезпеки: горючості, займистості, поширенню полум'я по поверхні, димоутворюючою здатністю і токсичністю продуктів горіння.
Якщо матеріали по сертифікату відповідності горючі, то всі відповідні їм характеристики можна призначити в зоні.
 Вибравши, для даного приміщення, допустимі нормами матеріали, призначаємо їм характеристики, відповідні вимогам норм. Для всіх учасників проекту - це буде технічним завданням.


Мал.15

Планувальні та конструктивні рішення.
В зоні є характеристики протипожежних перешкод, тамбур – шлюзів, заповнення отворів в протипожежних перешкодах, режим роботи, кількість місць і людей, параметри проектування для груп мобільності.

Мал.16
Також, можна призначити, відповідно до проектованої будівлі і всім цим характеристикам, необхідні типи системи сповіщення про пожежу і системи пожежогасінні.

Мал.17

Евакуаційні шляхи та виходи.
За допомогою правил графічної заміни, зони дозволяють показати шляхи евакуації.
У зоні є характеристики тамбур – шлюзів, типи сходів та їх параметри.

Мал.18

Санітарно - гігієнічні вимоги.
До проектованих приміщень, конструкціям та матеріалам пред'являється цілий ряд санітарно-гігієнічних вимог, до інсоляції приміщень, освітленості, звукоізоляції, вібрації, ультразвуку та інфразвуку, електромагнітного випромінювання, вимоги відповідності сертифікату до будівельних матеріалів і внутрішньої обробки приміщень.
Тепер можна створити комплексну таблицю зі всіма цими показниками, де нормативні параметри можна порівняти з проектними і провести експертизу прийнятих рішень. На великих об'єктах це дозволяє проаналізувати прийняті рішення і змінити їх до передачі проекту в експертизу.

Мал.19

Геометричні характеристики для Теплотехнічного розрахунку і енергетичного паспорта.
Теплотехнічний розрахунок, енергетичний паспорт та сертифікат енергетичної ефективності будівлі, стають обов'язковим атрибутом всіх будівель в Україні з липня 2018г. Для їх складання потрібний ряд геометричних показників будівлі, які ми можемо отримати з моделі, створеної в ARCHICAD. Перерахуємо ці характеристики:
·        загальна площа огороджувальних конструкцій в тому числі: стін, вікон і балконних дверей, зовнішніх дверей і воріт, покриттів і перекриттів  над не опалювальними приміщеннями;
·        коефіцієнт компактності;
·        площа опалювальних приміщень;
·        корисна площа;
·        розрахункова площа;
·        площа житлових приміщень і кухонь;
·        опалювальний об'єм;
·        площа скління;
·        площа фасаду;
·        коефіцієнт скління;
·        коефіцієнт компактності.

Мал.20

Є бібліотечний елемент виноски, за допомогою якого прямо в ARCHICAD можна провести теплотехнічний розрахунок конструкцій https://volodymyr57.blogspot.com/.
Зона дозволяє отримати ще ряд розрахункових параметрів, для енергетичного паспорта, якщо в неї ввести відповідні формули, можливо і це буде зроблено, по мірі необхідності.
Оздоблення приміщень.
Оздоблення приміщень – питання, яке цікавить багатьох користувачів ARCHICAD. Розглянемо відомі мені варіанти, які використовуються для визначення площі і типу оздоблення приміщень:
1.   Кожна конструкція має своє покриття, і програма може порахувати будь-які площі цих конструкцій. Але принцип побудови конструкцій в моделі не дозволяє отримати необхідний результат. Якщо одна стіна обмежує декілька приміщень з різним типом оздоблення, тоді її потрібно розбивати на окремі ділянки відповідні довжині приміщень, а це трудомістко і надалі викличе проблеми в інших технологічних рішеннях. Цей спосіб личить, наприклад, для підрахунку штукатурки, або фарбування, однакового для всіх приміщень.
2.   Підрахунок площ оздоблення зонами. Якщо фарбування всіх стін в приміщенні однакове, то площу можна легко визначити за допомогою зон, навіть підрахувавши при цьому і площу панелі, якщо така є на всіх стінах. Цей метод використовується, якщо у всіх приміщеннях однакова, наприклад, штукатурка і треба порахувати її площу.
Зона так само може підрахувати площу стелі і підлоги (стяжки), якщо вони однакові у всьому приміщенні, можна навіть зробити експлікацію підлоги через кошториси, але тут є обмеження 250 знакамі. Точну експлікацію підлоги я роблю багатошаровими перекриттями. Це дозволяє підраховувати в каталозі різні типи підлог в одному приміщенні і дає правильний перетин на розрізах.
Зона дозволяє порахувати кількість внутрішніх і зовнішніх кутів, їх довжину, для замовлення підсилюючого кутника. Зона видає площу відкосів, якщо вікна в приміщенні однакової висоти, площу вікон і дверей, довжину плінтуса, довжину планок на стелі і багато інших параметрів. Я рахую відкоси, підвіконні дошки і відливи у вікнах, там виходить точно при будь-якому варіанті.

Мал.21

Як можна порахувати фарбування стін в одному приміщенні, які мають різне оздоблення?
3.   Є платне доповнення Cadimage англійською мовою, яке необхідно оновлювати з кожною новою версією ARCHICAD. Там можна отримати такі дані.
4.   Поглянемо, як це можна зробити в ARCHICAD. За допомогою зон і аксесуарів ми можемо зробити автоматичне оздоблення всіх стін, підлоги і стелі які є в приміщенні.

Мал.22
Результат розрахунку можна отримати лише через кошториси, інтерактивний каталог не дозволяє цього зробити.
Тепер  виділимо одну або декілька стенів і змінимо їх колір.
Мал.23
Кошторис їх перерахує і покаже площі всіх стін по окремих кольорах.

Мал.24

Візьмемо приміщення кухні, де одна стіна з вентиляційними каналами цегляна, вона штукатуритиметься цементно-вапняним розчином, зовнішня стіна з газоблоків, вона шпаклюється клеєм-цементом, внутрішня перегородка гіпсова, шпаклюється гіпсовою шпаклівкою. Всі стіни по-різному готуються під оздоблення, і приведений вище метод дозволяє правильно порахувати площі цих поверхонь по видах оздоблення.
Якщо необхідно зробити на одній стіні декілька кольорів, то для цього у мене є бібліотечний елемент, що працює як аксесуар. Він дозволяє за допомогою редагованих крапок побудувати на стіні оздоблення будь-якої форми і кольору, що складається з декількох ділянок. Кошторис порахує площу кожної ділянки і видасть результат.

Рис.25

Кошторис порахував окремо три стіни з однаковим кольором і одна стіна, на якій є два, можна і більш кольорів, будь-якої форми.
5.   Часто на розгортках стін, штрихуваннями заповнюють ділянки різного оздоблення і через штрихування отримують дані в інтерактивному каталозі.
6.   Можна створювати оздоблення, панелями навісних стін, але це вже інша історія і там теж є свої нюанси.
Якщо хтось поділиться іншим варіантами підрахунку оздоблення в ARCHICAD, то буде дуже цікаво. Я показав відомі мені варіанти використання зон, але думаю, є і інші цікаві можливості.
Ті, хто бажають, можуть замовити у мене розробку BIM шаблонів та технологічних рішень для своїх потреб, або купити готові. Розробка BIM моделі будинків по ваших кресленнях. Розробка експлуатаційної моделі BIM.
Моя адреса  vladimirsavickii1957@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар